1. Ταυτότητα
ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου
“Ταξίδι χωρίς επιστροφή”, Διδώ Σωτηρίου
Τίτλος: Προσφυγιά - ξεριζωμός
Διάρκεια: 4 ώρες
Ομάδες εργασίας: 4
Διδάσκουσα: Πεδούλη Αλεξάνδρα
2. Μέθοδος: ομαδοσυνεργατική, διερευνητική και ανακαλυπτική μάθηση.
Σύμφωνα με τις θεωρίες του εποικοδομισμού (Piaget), η μάθηση δε μεταδίδεται αλλά είναι μία διαδικασία προσωπικής κατασκευής της γνώσης.Ο κάθε μαθητής κατασκευάζει τη γνώση με το δικό του τρόπο, ενεργητικά και δεν αποτελεί έναν παθητικό υποδοχέα πληροφοριών και γνώσεων.
Η ιδέα της σταδιακής ανακάλυψης της γνώσης (Bruner) μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για το μαθητή, τον οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να βοηθήσει ή και να καθοδηγήσει (καθοδηγούμενη ανακάλυψη) αφού έχει το ρόλο του εμψυχωτή, του διευκολυντή και του καθοδηγητή στη διδικασία της ανακάλυψης.
Τέλος, σύμφωνα με τις κοινωνιοπολιτισμικές θεωρήσεις για τη μάθηση (Vygotsky,Doise - Mygny και Wegner), ο κοινωνιοπολιτισμικός παράγοντας παίζει έναν ουσιώδη ρόλο στη μάθηση αφού η μάθηση σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές συντελείται μέσα σε συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια και ουσιαστικά δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του ατόμου με άλλα άτομα, σε συγκεκριμένες επικοινωνιακές περιστάσεις και μέσω της υλοποίησης κοινών δραστηριοτήτων(activities)
3. Στόχοι - σκεπτικό
- Να κατανοήσουν οι μαθητές μέσω του λογοτεχνικού λόγου ένα συνταρακτικό γεγονός της ιστορίας του ελληνισμού, τη Μικρασιατική καταστροφή, και την επώδυνη αναγκαστική απομάκρυνση από την “πατρίδα”.
- Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στο ζήτημα της προσφυγιάς και να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στον πρόσφυγα.
- Να αντιληφθούν πώς μέσα από την τέχνη αποτυπώνονται τα προβλήματα των προσφύγων.
- Να προβληματιστούν για τις απρόοπτες αλλαγές της ζωής και να διαπιστώσουν ότι ο άνθρωπος διαθέτει μεγάλες ψυχικές δυνάμεις, ώστε να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να ξεπερνάει τις δυσκολίες.
- να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους προκειμένου να καλλιεργήσουν ατομικές και κοινωνικές αξίες και αρχές.
- η εξοικείωση των μαθητών με τα νέα ψηφιακά μέσα πρακτικής γραμματισμού και η απόκτηση μεταγνωστικών δεξιοτήτων.
- η καλλιέργεια του προφορικού τους λόγου.
4. Μέσα - εξοπλισμός
Εργαστήριο πληροφορικής, φυλλομετρητής, εργαλεία google, προβολικό μηχάνημα, φορητός υπολογιστής.
5. Παρουσίαση
1η και 2η ώρα
Παρακολουθούμε ένα απόσπασμα από την εκπομπή “η μηχανή του χρόνου” με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή και ακούμε τα τραγούδια “πρόσφυγας“ των Active Member και “imagine” του John Lennon.Η διδάσκουσα αρχικά ρωτά τους μαθητές αν και τι γνωρίζουν για το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής και στη συνέχεια δίνει βασικές ιστορικές πληροφορίες για το θέμα αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες για να μην κουραστούν οι μαθητές. Οι παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν τον κορμό πάνω στον οποίο θα στηριχτεί στη συνέχεια η συζήτηση.
- Ποια η σημασία της λέξης “πρόσφυγας”;
- Τι σας συγκίνησε στο video που παρακολουθήσαμε;
- Συγκρατήσατε κάποιον στίχο από τα τραγούδια που ακούσαμε;
Ακολουθεί η ανάγνωση του κειμένου “Ταξίδι χωρίς επιστροφή” της Δ. Σωτηρίου και διεξάγεται συζήτηση πάνω στο θέμα της προσφυγιάς τότε και σήμερα. Οι μαθητές εκφράζουν την άποψή τους αλλά και τις εμπειρίες ή τα βιώματά τους, αν υπάρχουν.Παράλληλα προβάλλεται το video ActionAid: Mην τους Καταδικάζεις. Άκουσέ τους .
Οι παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν τον κορμό πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η συζήτηση.
- Για ποιους λόγους οι άνθρωποι φεύγουν κυνηγημένοι από την πατρίδα τους;
- Υπάρχουν πρόσφυγες σήμερα;
- Ποια συναισθήματα εκφράζουν οι πρόσφυγες στο video;
- Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες πρόσφυγες του 1922 και στους σύγχρονους πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων που καταφεύγουν στην πατρίδα μας;(Παράλληλα η διδάσκουσα προβάλλει την παρακάτω μαρτυρία.)
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
"Μείναμε στην προσφυγική συνοικία "Χωράφια". Από τον Κήπο που μέναμε ήταν καλύτερα, αλλά ένα δωματιάκι μας έδωσαν με τόσα άτομα μέσα, που ήταν εξαθλίωση. Προσφυγικός συνοικισμός: πείνα, αρρώστιες και δυστυχία. Όσοι έπεσαν στα προσφυγικά σπίτια και δεν γλίτωσαν γρήγορα από αυτά, έμειναν στάσιμοι. Η παράγκα ρήμαξε το ηθικό του κόσμου, του αφαίρεσε την όρεξη για ζωή, τους συμβίβασε με την ανέχεια και τη φτώχεια. Τον έκανε βαθιά μέσα στην ψυχή του να νιώθει πρόσφυγας. Οι παράγκες της προσφυγιάς ήταν η ντροπή μας"
- Τα συναισθήματα που εκφράζει η Ελληνίδα ηρωίδα στο μυθιστόρημα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να εκφράζουν όλους τους ανθρώπους που ξεριζώνονται από την πατρίδα τους;
3η ώρα (Αίθουσα εργαστηρίου πληροφορικής).Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες των πέντε ατόμων και μοιράζονται τα παρακάτω φύλλα εργασίας:
1η ΟΜΑΔΑ - ερευνητές
Να αναζητήσετε μέσω της αναζήτησης των εικόνων google φωτογραφίες από τη Μικρασιατική καταστροφή και με τη βοήθεια του you tube τραγούδια που μιλούν για την προσφυγιά και να παρουσιάσετε το υλικό σας χρησιμοποιώντας το εργαλείο παρουσίασης του google drive.
2η ΟΜΑΔΑ - δημοσιογράφοι 1
Να αναζητήσετε μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας και να συγκεντρώσετε σε ένα έγγραφο google drive τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
3η ΟΜΑΔΑ- δημοσιογράφοι 2
Να βρείτε μαρτυρίες σύγχρονων προσφύγων και να συγκεντρώσετε σε ένα έγγραφο google drive τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους καθώς και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν φτάνοντας σε μια νέα πατρίδα.(Το κείμενό σας μπορεί να έχει και τη μορφή συνέντευξης, ερώτηση - απάντηση)
4η ΟΜΑΔΑ - πρόσφυγες
Υποθέστε ότι είστε μία οικογένεια σύγχρονων προσφύγων η οποία καταφεύγει στην Ελλάδα για να σωθεί. Αφηγηθείτε σε ένα έγγραφο google τις δυσκολίες, τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα των πρώτων ημερών στη νέα πατρίδα.
4η ώρα
Παρουσιάζονται στην αίθουσα διδασκαλίας ή στο εργαστήριο πληροφορικής οι εργασίες των ομάδων.
Ενδεικτικά παρατίθενται οι παρακάτω ιστοσελίδες που αφορούν όλες τις ομάδες και δρουν υποστηρικτικά στην έρευνα των μαθητών.
Πολύ καλό
ΑπάντησηΔιαγραφή